Τεύχος 476 / 05 Μαρτίου 2018

          

  

       

ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Β’ ΝΗΣΤΕΙΩΝ
ΟΜΙΛΙΑ π. ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

                  

          

Την Κυριακή Β’ Νηστειών (Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά), 4 Μαρτίου, ώρα 6:00 το απόγευμα, στην ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θαυμακού κ. Ιάκωβος και έψαλε πολυμελής βυζαντινός χορός υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Ζαχαρία Κοντοφρύδη.
Ακολούθησε στον ισόγειο χώρο του Ιερού Ναού ομιλία με θέμα: "Η νοερά προσευχή κατά τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά". 
Ομιλητής ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Στέφανος Αναγνωστόπουλος, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Αμφιάλης.
Να σημειωθεί ότι, τόσο στον Κατανυκτικό Εσπερινό εντός του Ιερού Ναού, όσο και στην ομιλία που ακολούθησε στο ισόγειο Ιερό Ναό, η συμμετοχή των πιστών ήταν εντυπωσιακή.

Δείτε το φωτογραφικό υλικό

  

  

Β’ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ – ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΠΑΛΑΜΑ

                  

          

Ο Άγιος Γρηγόριος, ο υιός του θείου και ανεσπέρου φωτός, ο αληθινός άνθρωπος του Θεού και θαυμαστός υπηρέτης και λειτουργός των θείων, πατρίδα είχε την Βασιλεύουσα και οι γονείς του ήταν περιφανείς και ένδοξοι, και φρόντισε να στολίσει τον εαυτό του όχι μόνο εξωτερικά, αλλά πολύ περισσότερο εσωτερικά, στην ψυχή, με την αρετή και την παιδεία.
Ο πατέρας του πέθανε όταν ο Γρηγόριος ήταν σε πολύ τρυφερή ηλικία, και η μητέρα του τον ανέτρεφε και τον παιδαγωγούσε, μαζί με τους αδελφούς και τις αδελφές του, με το θέλημα του Κυρίου και τις ιερές Γραφές, και τον έστειλε και σε δασκάλους για να διδαχθεί την κοσμική σοφία. Αυτός, κοντά στην ευφυΐα που είχε εκ φύσεως, έβαλε και την κατάλληλη επιμέλεια και σε λίγο διάστημα συγκέντρωσε κάθε λογής επιστήμη.
Όταν έγινε περίπου είκοσι χρόνων, θεώρησε τα επίγεια ασήμαντα και πιο απατηλά από τα όνειρα και ζητούσε να ανατρέξει στον Θεό, τον αίτιο και χορηγό της αληθινής σοφίας, και να αφιερωθεί σ’ αυτόν ολοκληρωτικά με τον ασκητικό βίο.
Φανέρωσε λοιπόν στη μητέρα τον θεοφιλή σκοπό του και ότι από πολύν καιρό έτρεφε αυτόν τον πόθο και τον φλογερό έρωτα προς τον Θεό, και διαπίστωσε ότι και εκείνη προ πολλού αυτά είχε στο μυαλό της και αυτά την ευχαριστούσαν. Αμέσως λοιπόν η μητέρα μάζεψε και τα άλλα παιδιά, τους φανέρωσε τον σκοπό του μεγάλου Γρηγορίου και τους ρώτησε τι γνώμη έχουν γι’ αυτά. Όμοια και εκείνος τους μίλησε με προτρεπτικά λόγια και γρήγορα τους έπεισε όλους να τον ακολουθήσουν πρόθυμα στον πόθο του και στη φυγή από τον κόσμο.
Μοίρασε λοιπόν με ευαγγελικό τρόπο τα υπάρχοντα στους φτωχούς, παράτησε γενναία την εύνοια του βασιλιά και τις τιμές που τον περίμεναν στα ανάκτορα, και ακολούθησε τον Χριστό. Τη μητέρα και τις αδελφές τις έβαλε σε γυναικείο μοναστήρι, και αυτός πήρε τους αδελφούς του και πήγε στο Άγιο Όρος, τον Άθωνα...

Περισσότερα

  

     

ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ
ΑΓΙΑ ΓΗ ΤΩΝ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

                  

         

Πρόγραμμα 6ήμερης Προσκυνηματικής Εκδρομής στους
Αγίους Τόπους 23 - 28 Ιουλίου 2018 (λατρευτικές ακολουθίες στα προσκυνήματα)

1η ΜΕΡΑ Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018 
Συγκέντρωση στις 07:30 στο αεροδρόμιο. Έλεγχος εισιτηρίων, αποσκευών, διαβατηρίων και πτήση με EL AL στις 10:15 για Τελ Αβίβ. Έλεγχος διαβατηρίων, επιβίβαση στο πούλμαν. Θα μεταφερθούμε στη Σαμάρεια για να προσκυνήσουμε στο Φρέαρ του Ιακώβ το σκήνωμα του Αγίου Νεομάρτυρα Φιλουμένου και στη Σεβάστεια, όπου θα ψάλουμε την Παράκληση του Τιμίου Προδρόμου, στην περιοχή του αποκεφαλισμού του. Άφιξη στα Ιεροσόλυμα, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και προσκύνημα στον Π.Ν. της Αναστάσεως (Πανάγιος Τάφος, Φρικτός Γολγοθάς, κ.α.). Δείπνο και διανυκτέρευση...

Διαβάστε το πρόγραμμα αναλυτικά

  

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΑ, ΜΕΤΣΟΒΟ, ΑΡΤΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ 10 - 13 Απριλίου

     

 

1η μέρα:

Συγκέντρωση των εκδρομέων και αναχώρηση για Ισθμό όπου θα κάνουμε στάση και στη συνέχεια θα περάσουμε από την καινούρια γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου και συνεχίζουμε για Ιωάννινα , με ενδιάμεση στάση για καφέ και φαγητό , συνεχίζοντας θα κάνουμε στάση στο Μπιζάνι, επίσκεψη στο Μουσείο με τα κέρινα ομοιώματα του φημισμένου Ηπειρώτη γλύπτη Παύλου Βρέλλη. Ιωάννινα τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, διανυκτέρευση...
    

Διαβάστε το πρόγραμμα αναλυτικά 

   

       

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, 17343 ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ : 210 9712.456 - ΦΑΞ : 210 9715.125
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ : http://www.in-ad.gr
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ : inad@otenet.gr

                                


Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το Ενημερωτικό, παρακαλούμε πατήστε εδώ
Εάν λαμβάνετε το Ενημερωτικό περισσότερες από μία φορά, παρακαλούμε πατήστε εδώ