Τεύχος 370 / 10 Ιανουαρίου 2017

    

ΚΟΠΗ ΕΝΟΡΙΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ

        

   

Οι Ιερείς του Ιερού Ναού, τά μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου, σας ευχόμαστε το νέο έτος να είναι ευλογημένο και δημιουργικό και σας προσκαλούμε στην εορταστικὴ εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας της Ενορίας, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακὴ 15 Ιανουαρίου ώρα  6:30 μ.μ. εντὸς του  Ιερού Ναού.

     

ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ 2017 ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ

                 

                 

Με την παρουσία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και χιλιάδων πιστών που κατέκλυσαν τόσο το εσωτερικό του κυρίως Ναού και ισογείου, όσο και τους εξωτερικούς χώρους, εορτάστηκε με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα η Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017 στην ενορία μας.     

Δείτε το φωτογραφικό υλικό

    

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ

                 

                 

α. Γιατί τελείται δύο φορές ο ίδιος μεγάλος αγιασμός;
β. Πίνεται ο αγιασμός αυτός της παραμονής των Θεοφανείων;
γ. Δεν πρέπει όμως να νηστεύουμε την προηγουμένη μέρα;
δ. Τον μεγάλο αγιασμό τον φυλάμε στα σπίτια μας;

Γύρω από το θέμα του Μ. Αγιασμού επικρατεί πολλή σύγχυση στο λαό μας. Οι χριστιανοί ρωτούν. «Πίνεται ο αγιασμός της παραμονής των Θεοφανείων; Μπορούμε να έχουμε το Μ. Αγιασμό στο σπίτι μας και να τον χρησιμοποιούμε;». Πολλοί δίνουν αβασάνιστα μια πρόχειρη απάντηση με αποτέλεσμα να δημιουργείται η σύγχυση...

Περισσότερα

   

Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ

                  

                 

Η άκτιστη θεία ενέργεια αγιάζει ολόκληρη τη δημιουργία και μεταδίδει στον κόσμο ευλογία. Ακόμη και με τα υλικά στοιχεία, όπως με τα νερά ποταμών, δοξάζεται το όνομα τού Θεού. Αυτό βλέπουμε ήδη στην Παλαιά Διαθήκη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Νεεμάν, αρχιστράτηγου της Συρίας...

Περισσότερα

  

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΣ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ

                 

                 

Στο κέντρο της εικόνας ζωγραφίζεται ο Ιορδάνης ποταμός με γρήγορο ρεύμα και από τις δύο μεριές του πανύψηλοι βράχοι. Τα νερά φαίνονται σαν να μην αγγίζουν το σώμα του Χριστού.
Στο κέντρο της εικόνας πάλι αλλά ψηλά υπάρχει το ημικύκλιο που συμβολίζει τους ουρανούς. Πολλές φορές υπάρχει το χέρι του Θεού – Πατέρα που ευλογεί. Από το ημικύκλιο ξεκινάνε φωτεινές ακτίνες που πάνε προς το μέρος του Χριστού.
Ο Χριστός βρίσκεται μέσα στον ποταμό γυμνός, όπως ο Αδάμ, και έτσι αποδίδει στην ανθρωπότητα το ένδοξο παραδεισιακό ένδυμα. Ο Χριστός ευλογεί με το ένα η με τα δύο χέρια το νερό. Κάτω από τα πόδια του βρίσκονται οι δράκοντες τους οποίους πατά.
Μέσα στις ακτίνες διακρίνεται το περιστέρι, Άγιο Πνεύμα, και έτσι στην εικόνα υπάρχει ολόκληρη η Άγια Τριάδα.
Στη μία άκρη βρίσκεται ο Ιωάννης ο Πρόδρομος σε ευλαβική στάση και έχει το ένα του χέρι πάνω στο κεφάλι του Χριστού και το άλλο σε στάση δεήσεως. Πίσω από τον Ιωάννη βρίσκεται μια αξίνα ανάμεσα στα κλαδιά ενός δέντρου.
Απέναντι από τον Ιωάννη υπάρχουν δύο ή τρεις άγγελοι σε στάση ευλάβειας, έτοιμοι να δεχτούν τον Κύριο, κρατώντας πανιά.

   

 

ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

                  

                 

Τετραήμερο προσκύνημα στην διακαινήσιμο εβδομάδα, από Τρίτη 18 έως Παρασκευή 21 Απριλίου, προγραμματίζει  ο Ιερός Ναός μας.
Θα περιλαμβάνει επισκέψεις στα Μετέωρα, σε ιερές Μονές στη Σιάτιστα, την Καστοριά και στις Πρέσπες, με τρεις  διανυκτερεύσεις στην Καστοριά.

       

   

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

                  

                 

Μια ξεχωριστή και πολύ επίκαιρη εκδρομή πραγματοποίησε ο Ιερός Ναός μας την Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2017 με προορισμό τα Καλάβρυτα και το Χιονοδρομικό Κέντρο για τα παιδιά (κορίτσια – αγόρια) - Στελέχη του νεανικού έργου της ενορίας μας.
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα της εκδρομής είχε ως εξής:
•Προσκύνημα στην Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από τους πατέρες το ιστορικό της Μονής, την ιστορία της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας καθώς επίσης και να δουν τα ιστορικά κειμήλια που φυλάσσονται στο Μουσείο της Ιεράς Μονής,
•Στο χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων όπου τα παιδιά στην κυριολεξία ευχαριστήθηκαν την κάθε στιγμή στην πίστα παίζοντας διάφορα παιχνίδια ασταμάτητα με το χιόνι.
Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με μια όμορφη απογευματινή βόλτα στο κέντρο των Καλαβρύτων απολαμβάνοντας τον ελεύθερο χρόνο που είχαν στην διάθεσή τους.

Δείτε το φωτογραφικό υλικό

    

 

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, 17343 ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ : 210 9712.456 - ΦΑΞ : 210 9715.125
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ : http://www.in-ad.gr
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ : inad@otenet.gr

                                


Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το Ενημερωτικό, παρακαλούμε πατήστε εδώ
Εάν λαμβάνετε το Ενημερωτικό περισσότερες από μία φορά, παρακαλούμε πατήστε εδώ