ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Την Κυριακή, 30 Μαρτίου και ώρα 8:00 το βράδυ, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή πιστών στον ισόγειο χώρο του Ιερού Nαού Αγίου Δημητρίου Δήμου Αγίου Δημητρίου, εκδήλωση αφιερωμένη στις αλησμόνητες πατρίδες.

Στην εκδήλωση μίλησε και πρόβαλε σχετικές διαφάνειες η κ. Αναστασία Αρπατζή, Εκπαιδευτικός- Μεταφράστρια - Συγγραφέας, Συνεργάτιδα της Εταιρίας Μεσογειακού Πολιτισμού, με θέμα: “Eυλαβικό οδοιπορικό στις χαριτόβρυτες, αλησμόνητες μικρασιατικές γωνιές του χθες και του σήμερα".

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στις εκκλησίες, στα αγιάσματα, στις εικόνες, στους σταυρούς, στους τάφους, στα καντήλια, στα κεριά, στα ευαγγέλια που άφησαν, παράχωσαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν οι πρόγονοί μας στη Μικρασιατική Γη, όταν έφυγαν άρον άρον κυνηγημένο... και όλα αυτά εξακολουθούν να «μιλούν» στις καρδιές των νέων κατοίκων της γης αυτής, να τους εμπνέουν, να τους καθοδηγούν, να τους ξεδιψούν…

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε στο πυμνό ακροατήριο το οπτικό υλικό, που περιελάμβανε εκκλησίες ανακαινισμένες στην Πόλη, την Σμύρνη, τα Μύρα, την Αττάλεια, την Προύσα, την Καππαδοκία, το Προκόπι, τον Πόντο, στιγμές από θεία λειτουργία μετά από οκτώ και εννέα δεκαετίες, τελέσεις μυστηρίων βαπτίσεων και γάμων ρωμιών κρυπτοχριστιανών και τούρκων που ασπάστηκαν την ορθοδοξία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Εκτύπωση   Email