ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ – ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΙ ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ

Με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή πλήθους πιστών εορτάστηκε η σύναξη των Αγίων Πάντων την Κυριακή 14 Ιουνίου στο Ιερό Ναό μας τηρώντας τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.
Στη σύντομη ομιλία του ο Λειτουργός αναφέρθηκε στη σημασία της εορτής σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η Εκκλησία είναι πνευματικό θεραπευτήριο και φυτώριο αγιότητος. Οι Άγιοι είναι ο καρπός της ενανθρωπίσεως του Χριστού και της ελεύσεως του Αγίου Πνεύματος. Δια του Αγίου Πνεύματος, δηλαδή, συμμετοχής στα ιερά μυστήρια της Εκκλησίας και έντονου πνευματικού αγώνα, έφτασαν στην ένωση τους με τον Πανάγιο Χριστό, βαδίζοντας πάνω στα ίχνη της ζωής του Χριστού δια της εφαρμογής των ευαγγελικών εντολών Του. Αρνήθηκαν το φρόνημα του κόσμου και της σαρκός και συντάχθηκαν με το θέλημα του Σωτήρος Χριστού. Αγάπησαν πάνω από κάθε συγγενικό τους πρόσωπο τον Χριστό, προτίμησαν αντί της κοσμικής ζωής το μαρτύριο της συνειδήσεως και την θυσία ακόμα και αυτής της ζωής τους για τον Χριστό και επέλεξαν την αιώνια δόξα από την απατηλή και πεπερασμένη. Για το λόγο αυτό έγιναν αληθινή μαρτυρία και ευωδία Χριστού με τη ζωή τους, τα έργα τους και τα συγγράμματά τους και πρόσωπα αξιοθαύμαστα και αξιομίμητα.
Προ της ολοκληρώσεως της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση δίχως τη συμμετοχή πιστών για την αποφυγή συγχρωτισμού πέριξ του Ναού του Τιμίου Σταυρού και των ιερών λειψάνων των Αγίων πού φυλάσσονται στον Ιερό Ναό προς αγιασμό και «διασπορά της θείας χάριτος» ως αντίδοτου της διασποράς του θανατηφόρου ιού της πανδημίας. Στο τέλος της λιτάνευσης αναπέμφθηκε ειδική δέηση προς θεραπεία «πάντων των εν ασθανείαις, λοιμοίς και θλίψεσιν ευρισκομένων αδελφών μας», οι δε πιστοί με πολύ υπομονή και συγκινητική ευλάβεια ασπάστηκαν τα Ιερά Λείψανα των Αγίων και τον Τίμιο Σταυρό.

 


Εκτύπωση   Email