Τέταρτη Συνάντηση του Σεμιναρίου Ιστορίας 2022-2023

Μια σημαντική ομιλία είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο ενοριακό κέντρο του Ναού μας, επί της οδού Κολοκοτρώνη 8, την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, ώρα 7.00μμ, όπου προσκεκλημένος ήταν ο Δρ Παυλίδης Αντώνης, Ιστορικός του ελληνισμού της Ανατολής και Κοινωνιολόγος. Η ομιλία ήταν στο πλαίσιο των100 χρόνων από τη Γενοκτονία και την Καταστροφή του Ελληνισμού της Ανατολής. Θέμα της ομιλίας:

«100 χρόνια μετά την Καταστροφή: Επιπτώσεις της Γενοκτονίας στην ιδεολογία του τουρκικού κράτους».

Ο προσκεκλημένος ομιλητής μας, μ’ ένα συναρπαστικό λόγο,  αρχικά αναφέρθηκε σ’ ένα πλήθος ιστορικών στοιχείων, μέσω των οποίων θεμελιώθηκε η ιστορική πραγματικότητα του εγκλήματος της Γενοκτονίας. Στη συνέχεια μίλησε για τις αυταπάτες των Ελλήνων ιστορικών και πολιτικών να μην αναφέρονται στα πραγματικά στοιχεία των τουρκικών εγκλημάτων στις αρχές του 20ου αιώνα, «για να μην ενοχλείται η Τουρκία». Στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του έκανε αναφορά στις απόψεις προσωπικοτήτων στο εσωτερικό της Τουρκίας, η οποία εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έχει λογοδοτήσει ποτέ και πουθενά για τα εγκλήματά της, απειλεί συνεχώς και προκαλεί εντάσεις, κρίσεις και πολέμους στην περιοχή μας. Τέλος στον επίλογό του, μίλησε για την ανάγκη να αναγνωρίσει η Τουρκία την ιστορική πραγματικότητα, γεγονός που θα τη βοηθήσει να λυτρωθεί από το άγος που τη μολύνει και παράλληλα θα εμπεδώσει ένα κλίμα ειρήνης και δημιουργικής συνεργασίας ανάμεσα σ’ όλους τους λαούς της περιοχής μας.

Αποχαιρετώντας ο κ. Παυλίδης μετά την υπέροχη ομιλία του, υποσχέθηκε να μας επισκεφτεί και στο μέλλον, όπου θα μας χαρίσει μια εξίσου συναρπαστική ομιλία.


Εκτύπωση   Email