Οι εορταστικές εκδηλώσεις "ΔΗΜΗΤΡΙΑ", που πραγματοποιούνται στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, Δήμου Αγίου Δημητρίου, συνεχίζονται με αυξανόμενη τη συμμετοχή πιστών που συρρέει στον Ιερό Ναό. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, σήμερα 8 Οκτωβρίου στις 7:00 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη ομιλία από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Βησσαρίωνα Καραλάσκο, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσώνος. Θέμα της ομιλίας ήταν: "Ο Θεός των Πατέρων και ο Θεός του Δημητρίου. Περιδιάβαση σε μία σχέση".
Αρχικά ο ομιλητής έκανε αναφορά στην ύπαρξη του Θεού λέγοντας: “Υπάρχει ένας Θεός ο οποίος δεν ανακαλύπτεται από κάποιον δεν τον βρίσκει κάποτε κάποιος, δεν τον συναντά κάπου, δεν τον γνωρίζει σταδιακά. Υπάρχει! Εγώ ειμί ο Ων. Αυτός που υπάρχει. Έτσι όπως είναι. Ένας ατόφιος Θεός. Και απ' τη στιγμή που υπάρχει μπορεί και δημιουργεί. Το να γνωρίζει κάποιος τον Θεό δεν είναι τόσο εύκολο, αλλά το να τον γνωρίζει ο Θεός είναι το ζητούμενο. Γνωριζόμαστε από το Θεό και μετά τον γνωρίζουμε.
Κι αν ακόμη πούμε ότι δεν υπάρχει, η Αγία Γραφή είναι σαφής. Βρισκόμαστε κάτω από το βλέμμα Του, κάτω από την ύπαρξή Του.
Στη συνέχεια υπογράμμισε: “Ο Απ. Παύλος λέει ξεκάθαρα στην επιστολή προς Γαλάτας, "Μάθετε ποιοι είναι οι γνήσιοι απόγονοι του Πατριάρχη Αβραάμ, είναι όσοι εμπιστεύονται στο Θεό όπως εκείνος.
Ο Θεός είναι τόσο κοντινός σ’ αυτόν τον κόσμο όπου οι άνθρωποι τον γνωρίζουν όπως οι συγγενείς μεταξύ τους. Ονομαζόμαστε Χριστιανοί χάρις Αυτόν. Απ’ τον Θεό παίρνουμε το όνομα, απ' τον Θεό έχουμε την συγγένεια. Δεν ακυρώνεται όμως η υπερβατικότητά Του. Ο Θεός είναι τόσο συγγενής όσο είναι και Θεός, αυτά είναι αλληλένδετα".
Σε ένα άλλο σημείο όπου φαίνεται η πατρότητα του Θεού είναι στο διάλογο με τον Προφήτη Μωυσή στο όρος Σινά, όπου του είπε δεν υπάρχουν άλλοι θεοί πλην εμού. Εγώ ειμί Κύριος και Θεός, Θεός Ζηλωτής. Ο Θεός έχει ένα πάθος αγάπης με τον άνθρωπο, μια αγάπη ουσιαστική όχι τυπική.
Κλείνοντας την ομιλία του ο π. Βησσαρίων είπε χαρακτηριστικά: “Η συγγένειά μας με τον Θεό Πατέρα αποκαλύπτεται δια μέσου του Υιού Του. Απόδειξη αυτής της Αγάπης του Θεού Πατέρα είναι η θυσία του υιού του για να ζήσει ο κόσμος και να τον γνωρίσει, αποκαλώντας Τον στοργικά Αββά ο πατήρ. Αυτόν τον Θεό αποκαλύπτουν οι Άγιοι στο μαρτύριο ή στην άσκηση. Απ’ αυτόν τον Θεό του «σταυρωμένου» Δημητρίου θα πάρει δύναμη ο Άγιος Νέστωρας να νικήσει τον Λυαίο και την ευλογία να συναντήσει μαρτυρικά τον πατέρα Θεό. Αυτή η σχέση Θεού – ανθρώπου περνάει μέσα από τους Αγίους Του, γι’ αυτό και στην Εκκλησία αναβλύζει το «Δι’ ευχών των Αγίων Πατέρων ημών…»”.

Pin It

footer


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ