Σύμφωνα με το πρόγραμμα των ενοριακών εορταστικών εκδηλώσεων “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018” που πραγματοποιούνται στον Ιερό Ναό μας, έγινε ομιλία με θέμα: "Οι Άγιοί μας, χειραγωγοί στην πνευματική ζωή " και ομιλητή τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Δομέτιο, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Μετεώρων, την οποία παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον πλήθος πιστών.
Στην ομιλία του ο π. Δομέτιος αναφέρθηκε στην έννοια της αγιότητος και στον τρόπο με τον οποίο ο πιστός μπορεί να την κάνει καθημερινή του ζωή. Συγκεκριμένα είπε: “Η Εκκλησία δια των αγίων, μας δείχνει το πραγματικό φρόνημα του γνήσιου χριστιανού. Οι άγιοι ήταν άνθρωποι που δεν συμβιβάστηκαν με τα κοινωνικά πρότυπα και τα σχήματα του κόσμου τούτου, αλλά πήγαν κόντρα στο ρεύμα της εποχής τους σαν ακλόνητοι πνευματικοί βράχοι δίδοντας το παράδειγμα ενός άλλου τρόπου ζωής. Οι άγιοι σύνδεσαν το παρόν με την αιωνιότητα. Ο γέρων Σωφρόνιος του Έσσεξ έλεγε «γινόμαστε χριστιανοί όχι για να διευκολύνουμε τη σταδιοδρομία μας στη γη, αλλά γιατί ο Θεός αγάπη εστί και είμαστε ευτυχείς εξ αιτίας της επιγνώσεως ότι ο Χριστός είναι η Αλήθεια. Για κανένα άλλο λόγο»”.
Σε άλλο σημείο ανέφερε: “Άγιος είναι αυτός που έχει πραγματική σχέση με το Άγιο Πνεύμα εν τη Εκκλησία. Κατά την Γραφή μάλιστα «πλήρης πνεύματος αγίου». Ο πραγματικός άγιος βεβαιώνει στην καθημερινή του ζωή τον αληθινό Θεό, με την αγάπη του προς Αυτόν, με την ακέραια πίστη του και την άγια ζωή του. Η «αλλοίωση της δεξιάς του Υψίστου» προβάλλει ως βασική προϋπόθεση προς την κατεύθυνση της αγιότητος. Με την επενέργεια του Αγίου Πνεύματος λοιπόν, και όχι με δικές του δυνάμεις”.
Στη συνέχεια υπογράμμισε: “Η αρχή της πνευματικής ζωής κατά τους νηπτικούς πατέρες είναι η «επιστροφή». Μια θέση της θελήσεως η οποία στρέφεται προς τον Θεό αρνούμενη τον κόσμο. Ως ασκητικός όρος κατά τον αββά Ισαάκ ο κόσμος είναι μία λέξις περιεκτική που εκφράζει την ζωή των παθών: «κόσμος εστίν όνομα περιεκτικόν επιπίπτον επί τα ειρημένα πάθη». Στην πορεία της αγιότητας μετά την «επιστροφή», ο Άγιος Ισαάκ ο Σύρος διακρίνει τρεις βαθμίδες: την μετάνοια, δηλαδή την αλλαγή της θελήσεως, «να αλλάξω το τιμόνι του μυαλού μου». Την κάθαρση, που σημαίνει την απελευθέρωση από τα πάθη. Και την τελείωση, τουτέστιν την απόκτηση της τελείας αγάπης.”
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο π. Δομέτιος είπε: “«Ήρα τους οφθαλμούς μου εις τα όρη, όθεν ήξει η βοήθειά μου. Η βοήθειά μου παρά Κυρίου του ποιήσαντος τον ουρανόν και την γην». Αυτό είναι το κάλεσμα που ακολούθησαν κυριολεκτικά και μεταφορικά οι Μετεωρίτες Άγιοι. Το παράδειγμά τους και κατ’ επέκταση, το παράδειγμα όλων των αγίων παρίσταται πλησίον μας ως φάρος φωτεινός. Άπαντες, λαϊκοί και κληρικοί, μοναχοί και έγγαμοι, έχουμε την δυνατότητα να αντλήσουμε από τον πλούτο της ορθοδόξου παραδόσεως. Να αναθεωρήσουμε τις προτεραιότητες της ζωής και, αν θέλετε, να φανταστούμε τον βίο των αγίων ως πολικό αστέρα που δείχνει τον πνευματικό Βορρά.
Γι’ αυτό και εμείς, ακόμη κι αν νομίζουμε ότι ακολουθούμε τη στενή οδό της σωτηρίας, ας ανατρέχουμε τακτικά στους αγίους μας είτε δια της προσευχής, είτε δια της αναγνώσεως των συναξαριών τους”.
Επίσης ο ομιλητής στο “Ενοριακό Αρχονταρίκι” που πραγματοποιήθηκε στον ισόγειο χώρο του Ιερού Ναού αμέσως μετά την ομιλία, έδωσε τεκμηριωμένες απαντήσεις, με βάση την ορθόδοξη πίστη και παράδοση, σε πολλά ερωτήματα τα οποία του υπέβαλε το πολυπληθές ακροατήριο.
Η 10η μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με κατανυκτική αγρυπνία στην οποία ιερούργησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Αεράκης, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης.
Έψαλε βυζαντινός χορός υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Ιωάννου Αθανασίου.