Τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Γέροντα Τύχωνα, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα Αγίου Όρους φιλοξένησε ο Ιερός Ναός μας, όπου λαμβάνουν χώρα οι ενοριακές εορταστικές εκδηλώσεις “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018”. Ο Γέροντας ανέπτυξε το θέμα «Φιλοκαλία: Μία προσέγγιση του πνευματικού της πλούτου» με την παρουσία πλήθους πιστών.
Στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ των άλλων: “Η φιλοκαλία έχει ερανισθεί για να υπηρετήσει μια συγκεκριμένη πτυχή της πνευματικής ζωής, όπως και όλα τα έργα και συγγράμματα των Αγίων και Θεοφόρων Πατέρων, χωρίς αυτό, ούτε στο ελάχιστο, να αφήνει να υπονοηθεί πρόθεση η διάθεση, υποτιμήσεως η περιφρονήσεως οποιασδήποτε άλλης πτυχής, διδασκαλίας η δόγματος της Εκκλησίας. Αντίθετα μάλιστα είναι προφανές, και διατρέχει όλα τα κείμενα της Φιλοκαλίας, η αμετακίνητη πεποίθηση, ότι αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση για την πραγματοποίηση των όσων αναπτύσσονται και διδάσκονται στη Φιλοκαλία, αποτελεί η ολόψυχη παραδοχή της δογματικής και κανονικής τάξεως της Εκκλησίας. Γι’ αυτό κι’ όταν έλεγαν σε έναν αββά ότι ήταν αμαρτωλός το δεχόταν, όταν όμως του είπαν ότι είναι αιρετικός αντέδρασε με έντονη άρνηση”.
Σε άλλο σημείο τόνισε: “Αποτελεί τελείως αυθαίρετο συμπέρασμα και εφεύρημα, νομίζουμε, ο ισχυρισμός ότι η όποια εκδοτική επιτυχία της Φιλοκαλίας στη Δύση, οφείλεται στον ατομικισμό από τον οποίο διαπνέεται, και ο οποίος ικανοποιεί την ατομικιστικά διαπαιδαγωγημένη Δύση. Πραγματικό μνημείο αυθαίρετης ιδεοληψίας. Ο άνθρωπος της Δύσεως είναι και αυτός εικόνα πάντιμος του Πλάστου και Δημιουργού και παρ’ όλες τις ψυχικές κακώσεις που του επισώρευσε η Δυτική απόκλιση και διαστροφή κατανόηση του σωτηριώδους Ευαγγελικού κηρύγματος, όμως στα κατάβαθά της η ψυχή πολλών ανθρώπων της Δύσεως διψά την αλήθεια που στερείται• διαισθάνεται δε με το αλάνθαστο κριτήριο που έχει εμφυσήσει μαζί με την πνοή της ζωής ο Θεός στον άνθρωπο, που υπάρχει το αληθινό και γνήσιο και σωτήριο, και προστρέχει εναγωνίως για να ξεδιψάσει. Αυτό συμβαίνει κατά καιρούς εντονότερα και με διαφόρων ειδών εκδηλώσεις”.
Ο Γέροντας Τύχων ολοκληρώνοντας την ομιλία του είπε: “Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς, ότι η Φιλοκαλία και όλη η αγία Πατερική Παράδοση, ως γνήσια ερμηνεία και έμπρακτη εφαρμογή του Ευαγγελικού λόγου του Κυρίου Ιησού και Θεού, συνιστούν και αποτελούν την μόνη καταξιωτική, προοδευτική και σωτήρια κατεύθυνση του ανθρώπου μέσα στην ιστορική του διαδρομή. Ο εμπνεόμενος και οδηγούμενος από την ανακαινιστική και φωτιστική πανσθενουργό Χάρι του Παναγίου Πνεύματος, έχει τη δυνατότητα να συμπεριφέρεται και να επικοινωνεί με τους άλλους με τιμητικό και φιλάδελφο τρόπο και να επιτελεί το οποιοδήποτε κοινωνικό έργο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. " Ότι χωρίς εμού ου δύνασθε ποιείν ουδέν." (Ιωάνν. ιε , 5). Χωρίς τον σωτήρα Κύριο και Θεό δεν μπορεί πράγματι ο άνθρωπος να πράξει και να οικοδομήσει τίποτε σωστό και ολοκληρωμένο ούτε στην προσωπική του ζωή, ούτε στον κοινωνικό του βίο”.
Ακολούθησε το καθιερωμένο “Ενοριακό Αρχονταρίκι” στον ισόγειο χώρο κάτωθεν του Ιερού Ναού, στο οποίο ο Γέροντας απάντησε στα ενδιαφέροντα ερωτήματα τα οποία του υπέβαλε το πολυπληθές ακροατήριο.
Η 11η μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με κατανυκτική αγρυπνία στην οποία ιερούργησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Γενεσίου Θεοτόκου Αιμυαλών Δημητσάνης.
Έψαλαν οι Πρωτοψάλτες κ.κ. Ηλίας Σερασκέρης, Κωνσταντίνος Νιφόρος και ο Λαμπαδάριος κ. Κωνσταντίνος Τσέπας.