ΕΙΣΑΓΩΓΗ
 
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Συμβουλίου της Ευρώπης, η χώρα μας χρειάζεται 550.000 - 600.000 μονάδες τό χρόνο. Μιά ανεπτυγμένη χώρα, σαν τη δική μας, με τη θλιβερή πρωτοπορία στα τροχαία δυστυχήματα και τις τεράστιες ανάγκες αίματος που απαιτούνται για το πρόγραμμα μεταγγίσεων των πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, έχει ένα τρομακτικό κοινωνικό καί οικονομικό κόστος εξ αιτίας της υπάρχουσας ανεπάρκειας αίματος και της εξάρτησής μας από τον ελβετικό πληθυσμό.

Θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους ότι: Γιά νά υπάρχει πάντοτε διαθέσιμο αίμα πρέπει το 10% του πληθυσμού της χώρας να προσφέρει τουλάχιστον μια φορά το χρόνο αίμα. Στά 10.000.000 άτομα της χώρας θα ήταν καλό 200.000 - 300.000 άτομα να γίνουν συστηματικοί εθελοντές αιμοδότες που να προσφέρουν δύο φορές το χρόνο αίμα ή να μπορούν να ειδοποιηθούν σε ώρα ανάγκης. Η προσφορά αίματος σε έκτακτη ώρα για να σωθεί ένας συγγενής ή φίλος δεν λύνει το πρόβλημα. Σήμερα η Μεσογειακή Αναιμία δεν είναι πια η νόσος χωρίς ελπίδα, διότι με την εξασφάλιση αίματος, κάθε πάσχων μπορεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή. Δυστυχώς η έλλειψη είναι καθημερινό πρόβλημα. Τό αίμα δεν μπορεί να παραχθεί με κανένα τρόπο. Είναι μια μορφή ζωής που προσφέρεται από τον υγιή άνθρωπο στον πάσχοντα συνάνθρωπό του.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, που αριθμεί περίπου 2.000.000 κατοίκους, και 142 ενοριακούς Ναούς, είναι σε θέση να οργανώσει σε συγκεκριμένη βάση ένα πρόγραμμα ενοριακής εθελοντικής αιμοδοσίας, έτσι ώστε η κάθε Ενορία νά είναι σε θέση να καλύψει σε μεγάλο ποσοστό τις ανάγκες της. Ήδη σήμερα σχεδόν όλες οι ενορίες έχουν αναπτύξει μία αξιόλογη δραστηριότητα πάνω σε αυτό τον ποιμαντικό τομέα, υπό τήν καθοδήγηση της Διεύθυνσης Χριστιανικής Αλληλεγγύης, με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα.
Αυτό αποδεικνύει ότι: Ο Ιερέας μπορεί να προκαλέσει μία δυναμική αφύπνιση συνειδήσεων των εκκλησιαζομένων, εφ όσον η λατρεία μας θεμελιώνεται στη Σωτήριο Μετάγγιση του Πρώτου Αιμοδότου - Ζωοδότου Εσταυρωμένου Ιησού. Η ανταπόκριση των πιστών είναι αξιοθαύμαστη, διότι η αιμοδοσία είναι κατ εξοχήν υπόθεση πίστεως και όχι ενός φθηνού ανθρωπισμού... Η οργάνωση μιάς αιμοδοσίας είναι απλή, αφού την κύρια ευθύνη έχει το ιατρικό συνεργείο που πραγματοποιεί την αιμοληψία. Η οικονομική επιβάρυνση είναι πολύ μικρή, συγκριτικά με το ανυπολόγιστης αξίας προϊόν που προσφέρει. Τα έξοδα περιορίζονται κυρίως σε θέματα προβολής - διαφημίσεως της εξόρμησης.
Τό «όφελος» της Εκκλησίας μας είναι τεράστιο, εάν η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και αργότερα όλες οι Ιερές Μητροπόλεις, συμβάλλουν αποτελεσματικά στην κάλυψη των εθνικών αναγκών σε αίμα.
 
 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
 
  Για μια επιτυχή οργάνωση της ενοριακής αιμοδοσίας, απαιτούνται τα κάτωθι:
 
1. Συγκρότηση επιτροπής αιμοδοσίας.
2. Γραμματεία.
3. Εντοπισμός αιμοδοτών.
4. Συνεννόηση με φορέα αιμοληψίας.
5. Προσδιορισμός χρόνου διεξαγωγής.
6. Προσωπικό συνεργατών.
7. Ετοιμασία εδεσμάτων.
8. Διαφημιστικό υλικό.
9. Κατασκευή ενθυμίων.
10.  Κατάλληλος χώρος.
 
 
ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ
 
1. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ
 
Μιά προσπάθεια για να επιτύχει χρειάζεται όρεξη, φιλότιμο, δραστηριότητα, ζήλος και κυρίως σωστή καθοδήγηση. Για το λόγο αυτό πρέπει η κάθε Ενορία να επιλέξει ορισμένα άτμα, εφορούμενα από ικανότητα και ιάθεση, τα οποία με την παρουσία του υπευθύνου Ιερέως θα αναλάβουν την ευθύνη όχι μιας αιμοδοσίας, αλλά την βιοσιμότητα του σπουδαίου αυτού ποιμαντικού τομέα. 
 
Συγκρότηση σε σώμα:
Γενικός Συντονιστής, ο Ιερέας.
Κοινωνική Λειτουργός Ι. Αρχιεπισκοπής.
Ένας Ιατρός της Ενορίας (προαιρετικά).
Ένας Γραμματέας.
Επί μέρους υπεύθυνοι: * ενημερώσεως - διαφημίσεως  * ετοιμασίας χώρου * ετοιμασίας εδεσμάτων * αγοράς ενθυμίων  * υποδοχής - εξυπηρετήσεως αιμοδοτών
 
2. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
 
Η Γραμματεία αποτελεί τον κορμό της προσπάθειας. Τό έργο της είναι:
Δημιουργία αρχείου, το οποίο θα περιλαμβάνει τα δελτία των αιμοδοτών με σχολαστική καταγραφή των ατομικών στοιχείων κάθε αιμοδότου, την αλληλογραφία, ονομαστικές καταστάσεις αιμοληψιών. Επίσης θα καταγράφει κάθε περίπτωση που προσεφέρθη αίμα σε κάποιον ασθενή και θα ταξινομεί το ενημερωτικό υλικό, δηλαδή τις αφίσες, τα έντυπα, τα φυλλάδια, τις επιστολές. Μέσω της γραμματείας αποστέλλονται ταχυδρομικώς τα ενημερωτικά έντυπα στους αιμοδότες καθώς επίσης γίνεται και η τηλεφωνική ειδοποίησή τους. Φροντίζει σε συνεννόηση με το Νοσοκομείο που διενήργησε την αιμοληψία, εγκαίρως να γίνουν οι ταυτότητες των αιμοδοτών και κατά την διάρκεια της αιμοδοσίας έχει την γενική ευθύνη για την καταγραφή κάθε υποψηφίου αιμοδότου που προσήλθε στον χώρο αιμοληψίας, ασχέτως εάν για κάποιους ιατρικούς λόγους δεν μπόρεσε να δώσει αίμα. Τέλος η γραμματεία μεριμνά να ταχυδρομεί εγκαίρως στους αιμοδότες ενημερωτικές επιστολές, ευχετήριες κάρτες και κάθε είδους ειδοποίηση. 
 
 3. ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ
 
Οσο πιο μεγάλη και συντονισμένη είναι η ενημέρωση των ενοριτών για την αιμοδοσία, τόσο και πιο μεγάλη θα είναι η ανταπόκρισή τους. Τρόποι ενημερώσεως του κόσμου είναι:
Ο άμβωνας.
Το Εξομολογητήριο.
Οι διανομή σχετικών προσευγμένων και καλαισθήτων εντύπων σε πολυσύχναστα μέρη, όπως, λαϊκές αγορές, σούπερ μάρκετ, αρτοποιεία, φαρμακεία, ιατρεία, κλπ.
Διανομή εντύπων από τους πιστούς στις πολυκατοικίες τους η στη γειτονιά τους.
Διανομή εντύπων στα παιδιά των Κατηχητικών.
Διανομή εντύπων από σπίτι σε σπίτι.
Δελτία τύπου στο τοπικό τύπο και στα Μ.Μ.Ε.
 
 4. ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΜΕ ΦΟΡΕΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ
 
Επειδή οι διοργανώσεις αιμοληψιών είναι ευάριθμες, θα πρέπει ο υπεύθυνος αιμοδοσίας της Ενορίας να συνεννοηθεί με το Κέντρο Αιμοδοσίας Κρατικού Νοσοκομείου με το οποίο έκτοτε θα συνεργάζεται και εγκαίρως θα προγραμματίζει τον χρόνο διεξαγωγής της αιμοδοσίας. Το κάθε Κρατικό Νοσοκομείο διαθέτει συνεργεία αιμοδοσίας. Καλό είναι να αποφεύγουμε την λύση της κινητής μονάδος αιμοληψίας και η αιμοληψία να γίνεται σε αίθουσα του Ιερού Ναού. Το Νοσοκομείο με το οποίο θα συνεργαστούμε θα φυλάσσει και την ποσότητα αίματος που θα συγκεντρώσουμε, δηλαδή θα είναι η Τράπεζα Αίματος του Ιερού Ναού. Η διάθεση αίματος από την συγκεκριμένη ποσότητα θα γίνεται κατόπιν συνεννοήσεως του υπευθύνου αιμοδοσίας του Ιερού Ναού η του γραμματέως με την υπηρεσία αιμοδοσίας του Νοσοκομείου.
 
5. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ
 
Ο προσδιορισμός ημερομηνίας αιμοδοσίας παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της. Δεν πρέπει να προγραμματίζεται αιμοδοσία σε περίοδο αργιών, σε ημέρες μεγάλων εορτών ή σε περιόδους νηστείας (Τεσσαρακοστές) και φυσικά κατά τους θερινούς μήνες, διότι θα υπάρχει μεγάλη αποχή αιμοδοτών. Η καταλληλότερη χρονική περίοδος είναι από τέλος Σεπτεμβρίου έως αρχές Ιουνίου.
 
 6. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ
 
Η προετοιμασία της αιθούσης όπου θα πραγματοποιηθεί η αιμοδοσία απαιτεί ανάλογο προσωπικό. Η σχολαστική καθαριότητα, η προσφορά αναψυκτικών - εδεσμάτων προ ή μετά την αιμοληψία, η τακτοποίηση των τραπεζιών γραμματείας, ιατρών, αιμοδοτών, η τακτοποίηση των καθισμάτων κλπ. χρειάζονται άτομα και μάλιστα κυρίες, που θα αναλάβουν αυτή τη διακονία με την καθοδήγηση ενός ή μιας υπευθύνου.
Ένα άλλο συνεργείο συνεργατών, με υπεύθυνο τον, την Γραμματέα, θα ασχοληθεί με το διαφημιστικό υλικό, την εκτύπωση φεϊγ-βολάν, αφισών, ανακοινώσεων, την σύνταξη και ταχυδρόμηση δελτίων τύπου για τα Μ.Μ.Ε. την κατασκευή αεροπανώ, την πρόσκληση τηλεοπτικών σταθμών κλπ. Διαφημιστικό υλικό προσφέρουν και οι υπηρεσίες αιμοδοσίας των Νοσοκομείων.
 
Μεγάλη σημασία έχει και η προσφορά εδεσμάτων στους αιμοδότες. Το να αρκεστούμε σε μια πορτοκαλάδα την οποία μάλιστα προσφέρει το συνεργείο αιμοδοσίας στον αιμοδότη, είναι πολύ λίγο μπροστά στο μέγεθος της προσφοράς του. Φυσικά δεν αξιολογείται η προσφορά του αιμοδότη με ένα δώρο ή ένα πλούσιο φαγητό.
Ωστόσο το να τον τιμήσουμε και με αυτό τον τρόπο είναι κάτι σημαντικό. Άλλωστε, κατά τήν διάρκεια της μικρής αυτής δεξιώσεως, προσφέρεται ο χρόνος για μια συζήτηση, έτσι ώστε να γνωριστούμε καλύτερα μαζί του και να του δείξουμε ότι ως Εκκλησία - Ενορία θέλουμε νά δημιουργήσουμε μαζί του μια σχέση φιλίας και συνεργασίας στο ενοριακό έργο.
Τα εδέσματα λοιπόν, που συνήθως είναι το λεγόμενο "κρύο πιάτο", συνοδεύονται από ένα αναψυκτικό ή ένα καφέ. Η προετοιμασία τους όμως χρειάζεται την δέουσα προσοχή και τάξη.
 
 Στό ίδιο μήκος κύμματος κινείται και το αναμνηστικό δώρο που προσφέρουμε σε κάθε αιμοδότη. Και εδώ θα πρέπει να είμαστε "αξιοπρεπείς". Ένα καλό αναμνηστικό συγκινεί, κολακεύει και υπενθυμίζει στους αιμοδότες την αγάπη τους προς τον συνάνθρωπο και ταυτόχρονα θα είναι και ένας τρόπος διαφήμισης της προσπάθειάς μας. Πολύ σημαντικό θα είναι εάν ο Ιερός Ναός, μετά από μια πενταετία διοργανώσει μια τιμητική εκδήλωση για τους αιμοδότες της Ενορίας, κατά την οποία θα τους απονείμει έναν έπαινο ή θα τους δώσει κάποιο βραβείο. Οι άνθρωποι θα νοιώθουν υπερήφανοι και ευγνώμονες προς την Εκκλησία για την αναγνώριση της προσφοράς τους. 
 
 7. ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ
 
Για την ομαλή διεξαγωγή της αιμοδοσίας, απαιτείται κατάλληλος χώρος και συγκεκριμένα μια καλά διαμορφωμένη για το σκοπό αυτό αίθουσα. Ο χώρος της αιθούσης θα χωρισθεί σε δύο μέρη: ένα για να χρησιμεύσει ως χώρος υποδοχής - αναμονής των αιμοδοτών και ένα για την αιμοληψία. Οπωσδήποτε θα πρέπει να προβλεφθεί χώρος για τη γραμματεία και για την κουζίνα, όπου θα ετοιμάζονται τα εδέσματα κλπ. 
 
Από το 1975 έχει δημιουργηθεί στην Ενορία μας η ομάδα εθελοντών Αιμοδοτών, που αριθμεί 420 αιμοδότες. Δύο φορές το χρόνο, Νοέμβριο καί Μάϊο διοργανώνονται σέ συνεργασία μέ τό Δρακοπούλειο Κέντρο Αἱμοδοσίας καί το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών εθελοντικές αιμοδοσίες, κατά τίς οποίες συγκεντρώνονται περίπου τετρακόσιες φιάλες αίματος.
  
Pin It

footer


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ