Την Κυριακή Α' Νηστειών, της Ορθοδοξίας, 25 Φεβρουαρίου και ώρα 6:30 το απόγευμα,στον Ιερό Ναό μας πραγματοποιήθηκε ο Κατανυκτικός Εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε και ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων.
Tους ύμνους της ακολουθίας απέδωσε υποδειγματικά στο πνεύμα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ο Άρχοντας Πρωτοψάλτης-Μουσικοδιδάσκαλος κ. Φώτης Κετσετζής πλαισιούμενος από την χορωδία του.

Ο Σεβασμιώτατος στο σύντομο κήρυγμά του είπε: "Ημέρα θριάμβου για την Εκκλησία μας, είναι η σημερινή Κυριακή της Ορθοδοξίας. Εορτάζουμε την νίκη της Ορθοδοξίας,που είναι ο μοναδικός και ανεκτίμητος θησαυρός μας. 
Αλλά τί είναι η Ορθοδοξία; "ο Χριστός παρατεινόμενος εις τους αιώνας". Όπως Τον εκήρυξαν οι Απόστολοι, όπως μας Τον δίδαξαν οι Πατέρες της Εκκλησίας, όπως Τον εδογμάτισαν οι Οικουμενικές Σύνοδοι. Είναι η καθαρότητα της διδασκαλίας συνδυασμένη με την αγιότητα του βίου. Είναι το Σύμβολο της Πίστεως ενσαρκούμενο στην καθημερινή ζωή. Όμως υπάρχουν δύο κίνδυνοι υποβαθμίσεως της Ορθοδοξίας :
1. Η τυπολατρία. Αυτός ο κίνδυνος αφορά κυρίως εμάς τους πιστούς. Η Εκκλησία μας έχει ένα θησαυρό τύπων και συμβόλων. Όταν όμως αυτούς τους απογυμνώσουμε από την ουσία που εκφράζουν, χάνουν την αξία τους. Και γινόμαστε τυπολάτρες. Νομίζουν μάλιστα ορισμένοι πιστοί ότι με τους τύπους θα εξαγοράσουν την Χάρη του Θεού. Όμως αυτή είναι " Χάρις " δηλ. δώρον, που προσφέρεται δωρεάν. Και δυστυχώς, πολλές φορές, και τα ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας τα αντιμετωπίζουμε σαν ξηρούς τύπους.
2. Η ιερή παρελθοντολογία. Η Ορθοδοξία, λέγουν ορισμένοι, είναι κάτι ιερό και άξιο σεβασμού. Αλλά είναι κάτι κειμηλιακό, που δεν έχει σχέση με το " τώρα ". Διότι στηρίζεται στην Παράδοση και αυτή σημαίνει παρελθοντολογία. Λάθος ! Η Παράδοση της Εκκλησίας μας δεν είναι κάτι νεκρό. Είναι μια ρίζα δυναμική προορισμένη να φέρει καρπούς στο παρόν. Ένα σήμερα χωρίς χθες, ένα κλαδί χωρίς ρίζα, μία ζωή χωρίς παράδοση, είναι καταδικασμένη σε μαρασμό. Γι ' αυτό καλούμεθα δημιουργικά να αξιοποιούμε την Παράδοσή.
Είναι δειλία να καλυπτόμαστε πίσω από την Παράδοση και να μη αντιμετωπίζουμε τα σημερινά προβλήματα. Το χρυσάφι της Παραδόσεως, αν δεν κοπεί σε σύγχρονο νόμισμα, είναι άχρηστο. Γι' αυτό δεν αρκεί να επαναλαμβάνουμε τις λέξεις των Πατέρων, αλλά να ακολουθούμε την έμπνευσή τους. Και όπως εκείνοι αντιμετώπισαν τα προβλήματα της εποχής τους, έτσι και εμείς να αντιμετωπίσουμε τα σημερινά προβλήματα υπό το φως του Ευαγγελίου και της Παραδόσεως.
Η Εκκλησία δεν είναι κάτι νεκρό. Κάτι στατικό. Ζει και κινείται. Η πορεία της δεν σταματά. Ο λόγος της " ού δέδεται ". Πορεύεται μέσα στην Ιστορία και θέλει να μεταμορφώσει τον κόσμο. Δέχεται,βέβαια κατά καιρούς επιθέσεις. Φανερές ή κεκαλυμμένες. Οπως τότε με τους εικονοκλάστες Αυτοκράτορες του Βυζαντίου. Όμως για να μιλήσουμε με τον Ιερό Χρυσόστομο η Εκκλησία " κλυδωνίζεται αλλ'ού καταποντίζεται, παλαίει αλλ´ούχ ηττάται ". Διότι " Τεθεμελίωτο επί την πέτραν " ," η δε πέτρα ην ο Χριστός "! ( Α Κοριν. ι, 4 ).
Αρκεί εμείς οι πιστοί να ζούμε την Ορθοδοξία σωστά και με πληρότητα,για να την παραδώσουμε στους επιγινομένους ως " κληρονομίαν άφθαρτον και αμάραντον και αμίαντον τετηρημένην εν ουρανοίς " ( Α Πετρ. α, 4 )".

Ακολούθησε στον ισόγειο χώρο του Ιερού Ναού εορταστική εκδήλωση-ομιλία αφιερωμένη στην ιεραποστολή με θέμα: «Εκκλησία και Αιρέσεις» με ομιλητή τον Αιδεσιμολογιώτατο πρωτοπρεσβύτερο π. Βασίλειο Γεωργόπουλο, Επίκουρο καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Αθηνών.


Pin It

footer


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ